แพ็คเกจจิ้งมีอะไรบ้าง ?

Type of Packaging

In the world of various products a thing that separates them is packaging. The main function of packaging is containing and identify what is inside. We divide packaging into 3 types.

เรายืนอยู่ในโลกที่มีสินค้ามากมายหลากหลายให้เราเลือกเต็มไปหมด จนบางครั้งไม่รู้ว่าอะไรเป็นอะไร อะไรใช้ประโยชน์อะไร สิ่งที่บ่งบอกและแบ่งแยกพวกมันได้นอกจากตัวของมันเอง ก็คือ “แพ็คเกจจิ้ง” หน้าที่หลักของแพ็คเกจจิ้งก็คือ การห่อหุ้มและบ่งบอกว่ามีอะไรอยู่ข้างใน เราแบ่งประเภทการใช้งานเป็น 3 แบบ

Packaging for functional

It cannot be denied that we are in the age of minimalism. Just for wrap and identity. Protection, Containing and Identifying is the main function of this type of packaging. A functional packaging focus on its mechanical mainly.

ในยุคที่กระแสมินิมัลกำลังมาแรง การไม่ต้องการดีเทลหรือการแต่งเติมที่เยอะแยะ แพ็คเกจที่เพียงแค่ห่อและระบุว่ามีอะไรข้างในเป็นที่ต้องการของตลาด แพ็คเกจชนิดนี้คือมีเน้นฟังค์ชั่นการใช้งานเป็นหลัก โดยจะมีกลไกในการใช้งานที่แตกต่างกันไป มีดีไซน์ตกแต่งเพียงเล็กน้อย

Ideogram designed for Syngenta Happy Watermelon


Packaging for Communication

Standing in front of the shelf and looking for the right one right? This type of packaging would talk with the customer how it does match with their needs. Telling the story of a brand, product information also some of them holding a unique the product to communicate with end consumers directly.

หลายๆครั้งที่คุณยืนอยู่หน้าเชลฟ์สินค้าแล้วก็มองหาสินค้าที่ถูกใจใช่มั้ย? แพ็คเกจประเภทนี้จะทำหน้าที่สื่อสารกับผู้บริโภคว่ามันเองเป็นสินค้าที่ใช่ยังไง บอกคุณสมบัติและประโยชน์ รวมถึงบางทีก็บอกเล่าเรื่องราวของแบรนด์ด้วย แพ็คเกจประเภทนี้จะมีดีไซน์ที่มีเอกลักษณ์ของแบรนด์เอง หรือมีสัญลักษณ์ ไอคอน ที่เพียงแค่ผู้บริโภคมองก็จะรู้เลยว่ามันมีอะไรดีบ้าง

Ideogram designed for Activia Thailand, Eucerin Thailand, Pedigree and CP Thailand.


Packaging base on Emotion

“I want it without any reason?”

That is the best description of this type of packaging. The design was based on emotional that would attract any eyes to come to see, touch and bring it back with them for any occasion. Normally this type of packaging has a colorful, unique design, not tell much detail about the product in the opposite way it able to identify itself with just standing. For an example of Packaging that base on emotion is Perfume Package, Special package for seasonal or special stuff for a promotion or give for free.

ของบางอย่างที่แค่เห็นก็อยากได้โดยที่ไม่รู้หรอกว่าจะเอาไปทำอะไร แค่อยากได้ก็พอ แพ็คเกจประเภทนี้เน้นดีไซน์รูปลักษณ์ภายนอกที่เน้นดึงดูดสายตาและอารมณ์เป็นหลัก ดูเป็นของที่มีคุณค่า มีราคา หรือเหมาะสมกับการซื้อไปฝาก โดยปกติแพ็คเกจประเภทนี้จะใช้สันสันที่ฉูดฉาด การดีไซน์ลวดลายเฉพาะแบบ แต่ในขณะเดียวกันมันก็อธิบายตัวมันเองได้ว่ามันคืออะไร เช่น แพ็คเกจน้ำหอม ส่วนมากการใช้งานแพ็คเกจประเภทนี้มักจะใช้ในโอกาสพิเศษ สินค้าพรีเมียม หรือเป็นสินค้าโปรโมชั่น

Ideogram designed for Hero.


Some packaging may not contain only one function, they might be both or total in one that made packaging become livelier and get more attraction.

แพ็คเกจบางประเภทก็ไม่ได้ดีไซน์มาให้ใช้งานแค่ฟังค์ชั่นเดียว บางอันก็เป็นทั้งแพ็คเกจที่ออกแบบมาเพื่อใช้งานและยังดึงดูดความน่าสนใจไปในตัว การออกแบบนี้ก็เพื่อให้สามารถดึงดูดความสนใจและสามารถสร้างยอดขายที่มากขึ้นได้ด้วย

Ideogram designed for Scotch Thailand, Goodmood and Activia Thailand

Ideogram a Peaceful Mind Box


If you have any questions or need assistance for designing you may visit our website at https://ideogram-design.com/ or inbox to our Facebook at https://www.facebook.com/IdeogrambkkDesign/.

ถ้าคุณมีคำถามหรือข้อสงสัยเรื่องการดีไซน์แพ็คเกจ หรือต้องการออกแบบแพ็คเกจของคุณ สามารถเข้าชมเว็บไซต์เราได้ที่ https://ideogram-design.com/  หรือสามารถอินบ็อกซ์สอบถามข้อมูลได้ที่เฟซบุ๊ค https://www.facebook.com/IdeogrambkkDesign/.

 

Photo Credit (From top to down):

1) https://www.pinterest.com/pin/261631059574439278/?nic=1

2)https://www.pinterest.com/pin/423831014931470676/visual-search/?cropSource=6&h=604&w=530&x=17&y=16

3)https://www.packagingnews.com.au/news/mcdonald-s-says-get-on-your-bikes

4)https://www.dreamstime.com/extra-virgin-olive-oil-glass-bottles-set-realistic-labels-layout-food-identity-branding-modern-packaging-design-healthy-image102095574

5)https://www.spar.co.uk/deals-and-groceries/grocery/breakfast-cereals/flakes/kelloggs-fruit-n-fibre-750g

6)https://www.ceros.com/originals/best-beer-can-designs/

7)https://www.behance.net/gallery/3419845/Funcho-Chocolateshttps://www.amazon.in/Bronnley-Eclectic-Elements-Fraiche-Perfume/dp/B06XKDYV52